RIJSBERGEN – Nog enkele dagen resten om alles wat op het programma staat voor de 41ste editie van de Boerendag komende zaterdag in orde te hebben. Voor de vrijwilligers van De Karkooi is het nog even flink aanpoten geblazen.

De Karkooi is langzaam maar zeker te krap geworden. Uitbreiding is bittere noodzaak. Met dat laatste is een groep van vrijwilligers flink bezig geweest.Ze hadden oh zo graag de boel nog voor de Boerendag volledig gefikst willen hebben. Dat zit er helaas niet in. Hoog tijd voor de laatste inspectie van alle werktuigen en gereedschappen die op de Boerendag gebruikt worden. “We kunnen het niet veroorloven dat na te laten”, zegt conservator Mulders. Heel het jaar door werkt de uit tien personen bestaande vrijwilligersgroep aan het boerentuig. Daarvoor heeft men de woensdag aangewezen. We praten met enkele leden van de werkroep, te beginnen met Jac Mouws, een van de laatste aanwinsten. Hij wordt eerdaags 65 jaar.

Plekkie
Mouws is afkomstig uit Wernhout maar woont inmiddels al zo’n veertig jaar in Rijsbergen. “Toen ik anderhalf jaar geleden stopte met werken, was ik meteen van plan om bij de Boerendag vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik houd van knutselen en prullen en toen ik hier ’n keer kwam dacht ik bij mezelf: dit wordt straks jouw plekkie. Geen moment spijt van gehad. Ik probeer er dan ook iedere woensdag te zijn. De sfeer binnen de werkgroep kan niet beter. Is er iemand jarig, dan wordt er getrakteerd. Nog niet zo lang geleden hadden we hier met de wederhelft een barbecue met livemuziek”, zegt Jac Mouws.

Gezellig werken
Met plezier stapt ook Johan Oostvogels elke woensdag thuis op de fiets richting de Tiggeltsebergstraat waaraan De Karkooi grenst. “Ik ben hier nu bijna drie jaar en er door mijn zwager Jozef van Thoor terechtgekomen, met wie ik samen bij een constructiebedrijf in Breda werkte. Hij is daarna vrijwilliger bij de Boerendag geworden. Ik dacht: wanneer ik met mijn dagelijkse job ben gestopt, doe ik dat ook. Ik houd me het liefst met het ijzerwerk bezig omdat mij dat uit hoofde van mijn beroep het best ligt. Verder is het met z’n allen heel gezellig werken. We lachen vaak wat af tussen al dat ouwe boerenspul,” zegt de 66-jarige Oostvogels. Op de grote dag zelf mist hij nog altijd de geiten, de schapen en de volksdansgroepen die voorheen op de Boerendag waren. “Heel jammer. Die horen er nu eenmaal bij. Het blijkt om de een of andere reden niet mogelijk”.

Laatste inspectie
In de Karkooi worden de op 5 augustus te gebruiken gereedschappen en materialen aan een laatste inspectie onderworpen. De tijd dringt, bij de Boerendag staat de klok op vijf voor twaalf. “ Komt allemaal goed ,daar staan we voor in”, zegt Theo Hendriks van de werkgroep. Het wordt volledig beaamd door zijn collega’s.
De vrijwilligers van De Karkooi werken samen naar de Boerendag toe .

BIJDRAGE PLUS FOTO CHARLES LUIJTEN