Nieuws

Karkooi is pure nostalgie

11 mei 2022 - Edine Wijnands - BN/DeStem

Jac Mouws en Riet Hereijgers geven een rondleiding in het splinternieuwe Boerendag-museum Karkooi in Rijsbergen. Pix4Profs-Ron Magielse

Jac Mouws wrijft even over een oude, houten wagen in het nieuwe Boerendag-museum Karkooi. ,,Een hondenkar”, bukt hij en wijst: ,,De honden liepen hier onder.”

In het splinternieuwe museum wordt nog flink wordt geklust. Maar Jac Mouws en Riet Hereijgers van de stichting Boerendag Rijsbergen kunnen nu al hun lol niet op.

Daar lopen ze. In een loods die jarenlang tot de nok was gevuld met de meest uiteenlopende nostalgische objecten die deden terugdenken aan het boerenleven van weleer. 

Spullen die werden ingezet bij de – inmiddels opgeheven – jaarlijkse Boerendag. Waar mensen, ook buiten dat evenement om, nieuwsgierig naar waren. Riet Hereijgers: ,,Al zo’n twintig jaar geleden bedachten we dat het meer waard was. We wilden een echt museum.”

Een idee dat sneller was bedacht dan uitgevoerd, bleek in de jaren die volgden. Terwijl Mouws en Hereijgers doorlopen, tussendoor op van alles wijzen, van een veilingklok tot een oude kippenkunstmoeder en van het schaalmodel dat Frans Mathijssen maakte van de Rijsbergse melkfabriek tot een compleet boerenhuis (met portretten van de grootouders van Mouws aan de muur) vertellen ze hoe, na talloze ambitieuze plannen, een jaar of vijf geleden werd besloten om de loods om te bouwen tot museum.

Handen uit de mouwen

Het dak en de vloer werden vervangen, er werden kamers ingericht, tussenmuren geplaatst, getimmerd, gestuct. Alles met inzet van lokale sponsoren. ,,En met vooral heel veel eigen werk.” Mannen als Mouws, Jos van Rijckevorsel en Wil Hereijgers staken de handen uit de mouwen.

Intussen liet de stichting Boerendag zich door deskundigen informeren hoe je een goed museum inricht, waren er studenten die er een afstudeeropdracht van maken. Alles met: ,,Dit als resultaat”, staan Hereijgers en Mouws even stil in de gigantische ruimte.

Er zijn landbouwwerktuigen, karren, wagens, gebruiksvoorwerpen. Er is een compleet schoollokaal, een washoek, er zijn vitrines met weckpotten, zaden, kapperswerktuigen.

,,En alles met objecten die we hebben gekregen en die we zelf, indien nodig, repareerden.” 

Zondag is het feest. Burgemeester Joyce Vermue opent het museum. Daarna is het op afspraak en elke woensdagmiddag en elke laatste zondag te bezoeken.

Bron: https://www.bndestem.nl/breda/karkooi-een-splinternieuw-museum-dat-doet-verlangen-naar-het-boerenleven-van-weleer~a8efcddb/


Postcoderoos Zonnepanelen op het Boerendagmuseum

11 oktober 2020 - “Energie coöperatie in oprichting”

Op het dak van Boerendagmuseum passen ongeveer 600 panelen. Daar kunnen 50 á 60 deelnemers (huishoudens) van profiteren bij 3000 kWh aan zon-certificaten. Zij betalen ieder hun eigen aandeel in het systeem, en krijgen jaarlijks inkomsten uit de stroomproductie en subsidie op energie belasting waardoor de investering in 9.5 jaar is terugverdiend, terwijl de regeling 15 jaar duurt.
Heeft U interesse om deel te nemen aan dit project, meld U dan aan voor 31 Oktober op karkooizon@gmail.com onder vermelding van naam, adres etc. en het aantal gewenste zon-certificaten.

Lees meer in de brochure: Klik hier

 


Boerendag en Heemkundekring samen onder nieuw dak

5 augustus 2020 - Charles Luijten (De Zundertse Bode)

RIJSBERGEN – Wie straks een bezoek brengt aan de Karkooi in Rijsbergen, zal ogen tekort komen. Er is hard gewerkt aan het vernieuwde pand waarin zowel Stichting Boerendag Rijsbergen als Heemkundekring De Drie Heerlijkheden nu hun onderkomen hebben.

Zondag kregen medewerkers van de Stichting Boerendag Rijsbergen, die in groten getale kwamen opdraven, reeds een voorproefje. Het bestuur van de stichting had hen voor de ingebruikname van de nieuwe ontvangstruimte uitgenodigd. Er was bewust gekozen voor het voorbije weekeinde: de Boerendag vindt normaal gesproken immers op de eerste zaterdag van augustus plaats. Vanwege het coronavirus was dat laatste dit jaar niet mogelijk. “We vonden het niet onverstandig om onze mensen nu samen te brengen,” zegt secretaris Riet Hereijgers-Mathijssen. “Dat is bevorderlijk voor het behoud van het onderlinge contact.” De Karkooi is onherkenbaar veranderd. In 2017 ging de metamorfose van start. Toen werd reeds een begin gemaakt met de bouw van een ruime werkplaats, voorzien van een fraaie kantine ten behoeve van de medewerkers die de materialen en gereedschappen uit grootmoeders tijd onderhouden. Ze zijn er iedere week te vinden. De gigantische ruimte waarin de spullen worden bewaard, is volledig gerenoveerd. Het voorste gedeelte van het gebouw ( 15 x 16 meter) is omgetoverd in een soort huiskamer die dienst doet voor ontvangst. In het pand is nu ook de heemkundekring gehuisvest. “We zijn nu geweldig gesetteld,” laat haar voorzitter Toon van den Berg horen.

Waardering

He gehele project is bekostigd uit eigen financiële middelen en door een bouwploeg van de eigen medewerkers die met recht een vermelding verdienen: Wil Hereijgers, Jos van Rijckevorsel, Jac Mouws, Jan van Gils, Jan Mulders en Piet Jacobs. De eerste drie hebben er samen 4.200 uur aan gewerkt. Nu wacht nog een grote verhuizing van de materialen die gedurende de bouw elders waren ondergebracht. Volgens bestuurslid Kees Verkooijen wordt het voorplein door Brabants Landschap opnieuw aangekleed. De medewerkers, die om voldoende afstand te kunnen houden in twee groepen ( voormiddag en namiddag) werden gesplitst, toonden grote waardering voor de bouwers en het geleverde werk.

BIJDRAGE CHARLES LUIJTEN


Uw Zonnepanelen op Ons Dak

17 juni 2020 - Boerendag Rijsbergen

Met de Regeling Verlaagd Tarief, ook wel Postcoderoosregeling genoemd, is het mogelijk in coöperatief verband een (grote) zonnepaneleninstallatie aan te schaffen, en daar vervolgens als thuisgebruiker van te profiteren.

Op De Karkooi, Rijsbergen, zijn we bezig zo’n project te ontwikkelen. Na verzwaring van de aansluiting naar 3 X 250 Ampère, passen er bijna 700 panelen op t dak (en de aansluiting), en zal jaarlijks ca 185.000 kilowattuur geproduceerd worden. Daar kunnen 50 tot 60 deelnemers (huishoudens) van profiteren. Zij betalen ieder hun eigen aandeel in het systeem, en krijgen jaarlijks inkomsten uit de stroomproductie waardoor naar verwachting de investering in minder dan 9 jaar is terugverdiend, terwijl de regeling 15 jaar duurt. De Karkooi profiteert er ook van mee, omdat zij een vergoeding van de coöperatie  krijgen voor t beschikbaar stellen van het dak.

Informatie over de postcoderegeling kunt U vinden op www.postcoderoosregeling.nl

Heeft U interesse voor een nog te organiseren bijeenkomst over dit project, meldt U dan aan op karkooi@windcent.nl

Tot binnenkort, dit wordt vervolgd!


Eerste steenlegging verbouwde Karkooi Rijsbergen een feit

4 juli 2019 - Marijke Verhulst (Ons West Brabant)

Op de foto Jos van Rijckevorsel (l) en Charles Luijten. Foto: Erwin Martens

Op de foto Jos van Rijckevorsel (l) en Charles Luijten. Foto: Erwin Martens

Woensdagmiddag werd officieel de eerste steen gelegd tijdens de verbouwing van de Karkooi in Rijsbergen. In het vroege voorjaar is na een lange voorbereiding begonnen met de verbouwing van het Boerendagmuseum in oprichting.

 
Daarnaast zal de Heemkundige Kring ‘De Drie Heerlijkheden’ in december ook in deze nieuwe huisvesting van Stichting Boerendag Rijsbergen intrekken. De grondlegger van de Boerendag Charles Luijten en bestuurslid Jos van Rijckevorsel hebben woensdag officieel de eerste steen gelegd. Namens de gemeente Zundert was wethouder Twan Zopfi hierbij aanwezig.
 

De onthulling van een gedenksteen door oprichter Charles Luijten en oud-voorzitter Jos van Rijckevorsel van de Boerendag betekent het officiële startsein voor de renovatie van het Boerendagmuseum ‘de Karkooi’. Over een jaar moet de verbouwing klaar zijn.
 
De tijd was rijp. Het gebouw aan de Tiggeltsebergstraat had onvoldoende capaciteit om een waardig Boerendagmuseum te huisvesten. Ruim twaalf jaar is de oude kippenstal de thuisbasis van de organisatie van de Boerendag.

,,Wat ooit begon als een opslagplaats voor boerenkarren, oude handwerktuigen en materialen werd een museum, maar om alles goed te kunnen laten zien moet er wel genoeg ruimte zijn”, vertelt de huidige voorzitter Riet Hereijgers aan de ruim veertig aanwezigen.

Voor Luijten was de onthulling van de steen een bijzonder moment. De Boerendag was 43 jaar geleden immers zijn idee. ,,Als je ziet hoe het evenement in al die jaren gegroeid is. En met deze verbouwing erbij: echt subliem.” De verbouwing wordt volledig door vrijwilligers uitgevoerd.

,,Het doel is nu om ons voor te bereiden op de toekomst van het evenement. We willen het heden naast het verleden zetten”, legt Van Rijckevorsel uit. ,,Uiteindelijk hopen we dat bezoekers ook na de Boerendag in augustus de weg naar de vernieuwde Karkooi vinden.”

Naast een museum voor de Boerendag neemt vanaf december de Heekundekring De Drie Heerlijkheden haar intrek in de Karkooi omdat zij museum De Weeghreyse moeten verlaten.

Beide partijen kijken uit naar deze samenwerking. ,,We hopen dat we met gezamenlijke en thematentoonstellingen een verbinding tussen de oude en nieuwe generatie kunnen maken”, vertelt Toon van den Berg namens de Heemkundekring. Wanneer de renovatie klaar is krijgt De Drie Heerlijkheden bijna 60 vierkante meter aan tentoonstellingsruimte.


 Foto: Addo Sprangers

Foto: Addo Sprangers

RIJSBERGEN – De Karkooi, thuishaven van Stichting Boerendag Rijsbergen én Boerendag Museum in wording, ondergaat sinds het vroege voorjaar een ware metamorfose. Afgelopen woensdagmiddag werd hieraan een officieel tintje gegeven middels een symbolische eerste steenlegging.

De handeling vindt plaats onder het toeziend oog van enkele tientallen belangstellenden. Wegens persoonlijke omstandigheden een week later dan aanvankelijk gepland, maar dat maakt het moment er niet minder historisch om.

Gebaar

Charles Luijten, grondlegger van de Boerendag, en Jos van Rijckevorsel, bestuurslid sinds 1977, krijgen de eer om de steen te onthullen door het neerhalen van een vlag met daarop het logo van de Boerendag Rijsbergen. Tot hun eigen verwondering kunnen zij hun eigen namen gegraveerd in de steen teruglezen. “Een fantastisch gebaar”, aldus Charles Luijten. Om er niet veel later nadrukkelijk aan toe te voegen: “De Boerendag en De Karkooi zijn verdiensten van álle vrijwilligers. In je eentje kun je niets. ”

Bestuurslid Riet Hereijgers echter vindt het eerbetoon aan Luijten en Van Rijckevorsel niet meer dan terecht. In haar welkomstwoord schetst ze hoe Charles Luijten in 1977 hoogstpersoonlijk de Boerendag in het leven riep na een aankondiging dat de 25ste editie van de jaarlijkse fokveedagen de laatste zou zijn. Samen met Toon Hartman, burgemeester van de toen nog zelfstandige Gemeente Rijsbergen, richtte hij een werkgroep op die de basis zou leggen voor het evenement dat de Boerendag vandaag de dag is. “De eerste editie vond bijna recht voor de deur van Charles plaats”, weet ze. “Aan de Nassaustraat, waar het beeld van de koe Victoria 2 staat. Vanwege verschillende virussen werd uiteindelijk een streep gezet door de fokveekeuringen, maar vee is nog altijd onderdeel van de Boerendag.”

Locaties

Dat laatste geldt eveneens voor de optocht tijdens de Boerendag, waarbij onder andere karren, wagens, huisraad en gebruiksvoorwerpen de revue passeren. Stuk voor stuk goederen die ook moeten worden opgeslagen. Stichting Boerendag Rijsbergen beschikte daartoe door de jaren heen over verschillende locaties. Van de voormalige kaasfabriek (de locatie waar nu de Boerenbond is gevestigd) ging het naar een schuur aan de Laguitensebaan. In 1995 volgde een verhuizing naar een loods aan de Tiggeltsebergstraat, nadat deze door de Gemeente Rijsbergen was aangekocht en weer doorverkocht aan de Stichting Boerendag Rijsbergen. Die realiseerde er aan de achterzijde een werkplaats. Maar ook op deze locatie, bekend als De Karkooi, groeide de Stichting Boerendag Rijsbergen door de almaar uitdijende collectie historische spullen uit haar jasje. Via de grote verbouwing die nu plaatsvindt – en waarmee zeer royaal ruimte wordt gecreëerd – kan de Stichting Boerendag Rijsbergen weer positief vooruitblikken.

Goud

Riet Hereijgers: “In het Boerendag Museum willen we straks via wisselende tentoonstellingen het Brabantse erfgoed presenteren aan scholieren om hen hiermee kennis te laten maken. Senioren kunnen er herinneringen ophalen aan vroeger tijden. Het is fantastisch dat we De Karkooi nu zo kunnen opknappen, ondanks onze beperkte financiële middelen. Wat dat betreft zijn onze vele vrijwilligers goud waard.”

Parel

Lovende woorden klinken er ook uit de mond van wethouder Twan Zopfi. “Het is belangrijk dat het verenigingsleven een goede basis krijgt”, zegt hij. “Het meekrijgen van cultuur en historie, via de Boerendag, draagt daaraan bij. De jeugd heeft de toekomst.” Hij verwijst naar het in februari van dit jaar door studenten van Breda University of Applied Science gepresenteerde rapport ‘Het verhaal van Rijsbergen’, het resultaat van een in opdracht van de Gemeente Zundert verricht onderzoek naar het culturele erfgoed van Rijsbergen om de rijke geschiedenis van het dorp onder de aandacht te brengen. “De Boerendag wordt hierin omschreven als één van de vijf parels van Rijsbergen.”

Heemkundige Kring

De metamorfose van De Karkooi is ook goed nieuws voor Heemkundige Kring De Drie Heerlijkheden. Zij moest met haar Museum De Weeghreyse, nu nog gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Rijsbergen, uitzien naar een andere locatie. Projectontwikkelaars Maas-Jacobs en Somnium Real Estate, eigenaren van het pand, zijn namelijk bezig met plannen voor herbestemming. Heemkundige Kring De Drie Heerlijkheden krijgt straks – naar verwachting dit jaar nog – onderdak in De Karkooi. “Boerenhistorie en heemkunde, een mooie combinatie “, vindt secretaris Twan van Duijnhoven van de Heemkundige Kring. “Dat zou best wel eens een spin-off kunnen geven.”


Aanpak Karkooi in Rijsbergen geen overbodige luxe

4 april 2019 - Addo Sprangers (De Zundertse Bode)

Vrijwilligers zijn druk in de weer met De Karkooi 2.0. (Foto: Charles Luijten)

Vrijwilligers zijn druk in de weer met De Karkooi 2.0. (Foto: Charles Luijten)

RIJSBERGEN – De Karkooi op de Tiggeltseberg wordt momenteel stevig onder handen genomen. Het blijkt bepaald geen overbodige luxe. Sterker nog: het was hoog tijd om aan iets te doen aan onder meer de hoge vochtigheidsgraad, lekkages, versleten sanitaire voorzieningen, ruimtegebrek en de afwezigheid van isolatie.

Al vier maanden is het drie tot vier dagen per week alle hens aan dek bij de Stichting Boerendag om aan al die gebreken een eind te maken. Alles bij elkaar een hels karwei dat onder aanvoering van Wil Hereijgers en Jac Mouws en met hulp van nog meer andere vrijwilligers wordt uitgevoerd. De kosten lopen inmiddels naar de 200.000 euro. Voor Stichting Boerendag, die geen subsidie ontvangt, een aanzienlijk bedrag.

Juichstemming

De Karkooi, voorheen een montagewerkplaats van de familie Buckens, werd door de oude gemeente Rijsbergen ten behoeve van de Stichting Boerendag aangekocht. De laatste nam deze van de gemeente op 1 juli 1996 over voor een koopprijs die ettelijke tienduizenden guldens lager lag dan de gemeente Rijsbergen er in eerste instantie voor had betaald. Er heerste dan ook een juichstemming bij het bestuur van de Stichting Boerendag en bij haar vrijwilligers. Het moge duidelijk zijn dat niemand bij de Stichting Boerendag zat te wachten op een gemeentelijke herindeling per 1997. De door de oude Gemeente Rijsbergen toegezegde garantiesubsidie bij een financieel tegenvallende Boerendag werd immers door de nieuwe Gemeente Zundert niet overgenomen. Aan de facilitaire bijstand die de Gemeente Rijsbergen twintig jaar lang had verleend kwam eveneens een einde.

Indeling

Het uit asbestplaten bestaande dak van 1.100 m2 is vervangen door een nieuwe bedekking inclusief isolatie. In een reeds eerder voltooide nieuwe aanbouw zijn een keuken, het magazijn en afzonderlijke werkplaatsen voor hout- en constructiewerkzaamheden gerealiseerd. Het voorfront werd onlangs gesloopt. Hiervoor een nieuwe in de plaats komt. Voor de opslag van het legendarisch agrarisch materiaal, het houden van tentoonstellingen en ontvangsten c.q. bijeenkomsten komen speciale compartimenten. Kortom: er moet op vrijwillige basis nog heel wat werk verzet worden. Vers van de pers is dat de Heemkundige Kring De Drie Heerlijkheden in haar zoektocht naar een nieuwe locatie uit de brand is geholpen. Zij krijgt straks onderdak in De Karkooi en is daar erg gelukkig mee.

BIJDRAGE CHARLES LUIJTEN


Boerendag: laatste loodjes zijn het zwaarst voor vrijwilligers De Karkooi

4 augustus 2017 - Charles Luijten / De Zundertse Bode

RIJSBERGEN – Nog enkele dagen resten om alles wat op het programma staat voor de 41ste editie van de Boerendag komende zaterdag in orde te hebben. Voor de vrijwilligers van De Karkooi is het nog even flink aanpoten geblazen.

De Karkooi is langzaam maar zeker te krap geworden. Uitbreiding is bittere noodzaak. Met dat laatste is een groep van vrijwilligers flink bezig geweest.Ze hadden oh zo graag de boel nog voor de Boerendag volledig gefikst willen hebben. Dat zit er helaas niet in. Hoog tijd voor de laatste inspectie van alle werktuigen en gereedschappen die op de Boerendag gebruikt worden. “We kunnen het niet veroorloven dat na te laten”, zegt conservator Mulders. Heel het jaar door werkt de uit tien personen bestaande vrijwilligersgroep aan het boerentuig. Daarvoor heeft men de woensdag aangewezen. We praten met enkele leden van de werkroep, te beginnen met Jac Mouws, een van de laatste aanwinsten. Hij wordt eerdaags 65 jaar. (meer…)


Na 37 jaar zet Rien van Dijk een punt achter zijn Boerendag carrière. 37 jaar geleden begonnen als voerman in de optocht. Al snel werd hij commissielid bij de werkgroep die de activiteiten, demonstraties en programma’s samenstelt. Na 10 jaar de stap naar algemeen bestuurslid, en toen 17 jaar geleden de functie van penningmeester open kwam, ging hij zich met de financiën van de Boerendag bezighouden. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de begeleiding van verkeersregelaars en parkeerwachten tijdens de Boerendag, maakte hij het bordenplan en bedacht de bewegwijzering en omleidingsroute voor het 1ste weekend van augustus. Alsof het nog niet genoeg was: Rien was de stem van de centrale omroep en hij bezette tijdens de Boerendag de hoofdkassa. Zo kwamen alle medewerkers en deelnemers wel een keer bij hem voorbij. Liefst kreeg hij ook alle bezoekers in zijn kassa, dat was immer goed voor de omzet. Voldoende redenen voor het Boerendag bestuur om Rien tot erelid te benoemen. De hierbij behorende oorkonde werd hem onlangs tijdens een gezellig bestuursavondje uitgereikt door voorzitter Jos van Rijckevorsel.


Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten